line ПЪТУВАЙ ИЗГОДНО С КАРАДЖЪ ТУРС, ГРАБНИ ДО 100 ЛЕВА ОТСТЪПКА, СЕГА! Повече информация на 0700 10 403 (на цената на един градски разговор).
Назад

31.01.2018

Площадът на героите

  • Площадът на героите
  • Площадът на героите през нощта
Описание

Площадът на героите (на унгарски: Hősök Tere) е сред най-забележителните площади в унгарската столица Будапеща.

Разположен е в Пеща, в края на „Андраши Авеню“, близо до Градския парк. Заобиколен е от важни сгради (в неокласически стил) – Музея на изящните изкуства и Изложбената зала.

В центъра на площада се издига мемориал със статуите на водачите на 7-те племена, които основават Унгария през 9 век, както и други забележителни фигури от Унгарската история - крале и държавници. Изграждането на мемориала започва по повод 1000-годишнината от основаването на Унгария през 1896 и приключва през 1929 г. Там също е и паметникът на Архангел Гавраил (36-метровия стълб), който според легендата се появил в съня на създателя на унгарската държава св. Ищван и му връчил светата корона, с която кралят утвърдил властта си като владетел, поставен от бога.

 

Актуална информация за всички предстоящи пътувания, можете да получите на 0700 10 403 (на цената на един градски разговор).
Tyxo.bg counter