line ПЪТУВАЙ ИЗГОДНО С КАРАДЖЪ ТУРС, ГРАБНИ ДО 100 ЛЕВА ОТСТЪПКА, СЕГА! Повече информация на 0700 10 403 (на цената на един градски разговор).
Назад

05.02.2018

Площад „Навона“

  • Площад „Навона“
  • Площад „Навона“
  • Площад „Навона“
Описание

Площад „Навона“ се намира в Рим, на мястото на древноримски стадион за атлетически съзтезания, построен през 1-ви век от император Домициан, където римляните са идвали да гледат agones („игри“). Днешното име на площада вероятно идва от in agone, което след това става nagone и накрая navona, което означава „голям кораб“ на италиански.

И до ден днешен е запазена характерната форма на стадион – силно издължена и сплесната елипса.

В северния край на площада е запазена и част от врата, намирала се някога на стадиона.

Става площад в края на 15-ти век, когато градският пазар е преместен от Кампидолио (Campidoglio). Площад „Навона“ е една от забележителностите на бароков Рим. На него се намират такива архитектурни забележителности като: прочутият Фонтан на четирите реки (Fontana dei Quattro Fiumi, 1651) на Бернини, разположен в средата на площада; Фонтанът на Нептун (1574 г.), намиращ се в северната част на площата и Фонтанът на Мавъра (1576 г.) (в южната част), както и църквата Света Агнеса. На пиаца Навона се намира и една от най-известните „говорещи статуи“ на Паскуале, от където е дошла и съвременната дума пасквил.

Традиционният пазар е преместен през 1869 на Кампо деи Фиори (Campo de' Fiori), но на площада се провеждат театрални и костюмни представления, състезания с коне, кориди. От 1652 всяка събота и неделя на август, площадът е ставал езеро в чест на семейство Памфили: състезавали се карети, докато е свирела музика. Тези празненства са продължили до 1866.

В наши дни на пиаца Навона се намира посолството на Бразилия.

Актуална информация за всички предстоящи пътувания, можете да получите на 0700 10 403 (на цената на един градски разговор).
Tyxo.bg counter