Назад

Екскурзия до Абшеронският полуостров - Неугасващият пламък при минимум 15 човека

45.00 лв.35.00 лв.
Описание

Екскурзия до Абшеронският полуостров - Неугасващият пламък. От незапомнени времена наричат Азербайджан Страната на огньовете. По прищявка на природата земята на кавказката страна, разположена на живописния бряг на Каспийско море, е изпълнена с подземни източници на нефт и газ, които непекъснато се просмукват към повърхността. На много места е достатъчна малка клечка кибрит, която да послужи като факел и да предизвика пожар, който ще гори, докато изчерпи цялото количество газ. От древни времена тази земя била известна като земята на поклонниците на огъня – последователите на зороастрийските култове. Хората приемали огнените извори като проявление на божествената сила, почитали ги, построили олтари и храмове. 
Едно от най-известните и популярни сред туристите места на „Вечния пламък” е хълмът Янардаг, на чийто склон от древни времена гори природен газ. Огнените езици 
обхващат земята на около 10 метра в диаметър и парят прекалените смелчаци, осмелили се да ги приближат. 
Най-екзотичното място е храмът на огнепоклонниците „Атешгях”. Намира се на 30 км от центъра на Баку. Горещите изходи на природния газ, който в съприкосновение с кислорода се запалва, е уникален природен феномен. Храмът е строен през 17-18 век, поддържан от индуската общност в Баку, принадлежаща към кастата на сикхите. Но историята на храма Атешгях е много по-стара. Още в началото на нашата ера тук имало светилище на огнепоклонниците зороастрийци. Те придавали на неугасващия пламък мистично значение и идвали тук, за да се поклонят на светинята. 
В бившите килии, където са отсядали поклонниците от цял свят, сега е разположена експозицията на музея, съдържащ множество уникални оригинални експонати.

Tyxo.bg counter