line Уважаеми клиенти и колеги, уведомяваме Ви, че от 15.06.2022 г. Ви очакваме в новият ни офис - гр. София, ул. "Ген. Иван Колев" 33В. Оставаме на Ваше разположение - 0700 10 403 (на цената на един градски разговор).
Назад

12.01.2018

Египетските Пирамиди

  • Пирамида
  • Египетски Пирамиди
  • Пирамиди
  • Вътрешната част на Пирамидата
Описание

Ацтеките, маите и древните египтяни са три абсолютно различни цивилизации, които имат едно единствено общо нещо - пирамидите. От трите древни цивилизации, египтяните са тези, които поставят стандарт на това, което днес всички ние познаваме като класически дизайн на пирамидите : масивни монументи с голяма квадратна основа и четири триъгълни стени, които се събират в една обща точка на върха. За разлика от тях, пирамидите на ацтеките и маите са със стълби и имат равнинен връх. Древните египтяни най-вероятно са избрали тази форма на гробниците на своите пирамиди заради своята соларна религия.

Смятало се е, че египетският бог на слънцето Ра - бащата на всички фараони, се е появил на Земята от могила с пирамидална форма и след това създал всички останали богове. Предполага се, че формата на пирамидата символизира слънчевите лъчи. Според един от изследователите на египетските пирамиди- професор Доналд Редфорд, египтяните започнали да издигат пирамиди веднага след 2 700 г. пр.н.е. и това продължило около хиляда години до 1700 г. пр.н.е..
Мистериите

До ден днешен Египетските пирамиди остават забулени в мистерия за археолозите, които така и не успяват да открият отговори на въпросите как са били построени и каква е принадлежността им. Пирамидите на Хеопс, Хефрен и Микерин, са разположени на западният бряг на река Нил в права линия. Древните египтяни вярвали, че там се наира долината на смъртта, защото слънцето залязва на запад. Египтяните са построии стандартните пирамиди с четири стени и квадратна основа.

До ден днешен се оспорва начинът, по който са били построени. Предполага се, че строителите са си служили с триони и длета, тъй като по онова време инструментите не са били толкова разнообразни като днес. Смята се още, че пирамиди са били строени в памет на фараоните. Никога не е бил откриван проект или сфема за строеж на пирамидите.
След много проучванип се установило, че пирамидите са построени с помоща на материал, подобен на бетона. Той е изключително издръжлив и може би по тази причина пирамидите са се запазили почти непокътнати и до ден днешен. Според някои пирамидите не са построени от човешка ръка. Скоро учените са направии анализ на камъните, с които са били построени пирамидите на Хефрен и Хеопс. В основата им камъните сякаш не са създадени от човека. Според други проучвания, за построяването на Хеопсовата пирамида са били нужни около 20 – 30 000 работници, които да строят в продължение на 23 години, за да я издигнат. Огромните каменни блокове са тежали средно около 2 тона. Много са предположенията как са били издигани от работниците.За издигането на един такъв блок са били нужни между 60 и 70 мъже.

Мистериите стават още по-заплетени. Диагоналите на пирамидите се простират на североизток и на северозапад, лежащи върху линиите на делтата на река Нил. С такава точност дори съвременните инженери биха се затруднили. Египтяните е трябвало да погледнат от високо, за да видят къде точно се намира делтата. Също така Хеопсовата пирамида се изравнява със Северният полюс, а за това им е бил нужен компас. Той е бил изобретен хиляди години по-късно и за това остава мистерия как са строяли с такава прецизна точност. Ако погледнем хеопсовата пирамида в Гиза от мястото, където се намира Сфинксът, през вечерта на лятно слънцестоене ще наблюдаваме слънцето мевду Хеопсовата и съседната й пирамида. Остава мистерия как египтяните са успели са преценят точното разстояние, тъй като те могат да го определят само знаейки точната дължина на годината. трите пирамиди в Гиза са разположени подобно на трите звезди от съзвездието Орион. Египтяните са строяни съобразно много астрономически факти и явления и разположение на звездите. Друго интересно около пирамидата е, че ако се раздели периметърът и два пъти на дължината на височината, ще получим цифра, равняшаща се на числото пи, изравнено до петнадесетата му цифра.

Актуална информация за всички предстоящи пътувания, можете да получите на 0700 10 403 (на цената на един градски разговор).